2019. november 18-án hivatalosan is megnyílt a „Walking the Indigo Walk” című kiállítás, melynek keretében 34 tablón 18 ország* indigóművészetét lehet megtekinteni az UNESCO székházának a kerítésén.

 

 

A hivatalos megnyitót Állandó Képviseletünk közösen szervezte Ausztria Állandó képviseletével az UNESCO párizsi székházában. A kiállítást Fülöp Péter, az EMMI művészeti, közművelődési és közgyűjteményi ügyekért felelős helyettes államtitkára, Jürgen Meindl osztrák kulturális miniszterhelyettes és Ernesto Ottone, az UNESCO kultúráért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg.

 

 

A kékfestés öt európai ország kezdeményezésére került fel az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára 2018-ban, a most megnyílt kiállítás az öt felterjesztő ország hagyományai mellett bemutatja az indigófestés hagyományait a világ más tájairól is.

A kiállítás kezdeményezője az osztrák UNESCO Nemzeti Bizottság, a magyar partner a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szentendre volt. 

*Ausztria, Banglades, Csehország, Kolumbia, Észtország, Georgia, Németország, Magyarország, India, Jordánia, Kazahsztán, Litvánia, Lettország, Hollandia, Nigéria, Románia, Oroszország, Szlovákia. Palesztina a kékfestéshez csak távolabbról kapcsolódó alkotással vett részt a projektben, ezért ez a mű csak a megnyitón volt látható, a katalógusba nem került be.

2019. november 18.