Turóczy László

állandó képviselő, rendkívüli és meghatalmazott nagykövet 
 

Turóczy László 2019. április 23. óta vezeti Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletét.

Nagyköveti kinevezését megelőzően Turóczy László 18 évig dolgozott a Pénzügyminisztériumban és jogelődjeinél. 2001-ben gyakornokként, majd makrogazdasági elemzőként kezdett dolgozni az akkori Gazdasági Minisztériumban. Később osztályvezetői, majd főosztályvezetői pozíciót töltött be a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (2008-tól Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium) Közgazdasági Főosztályán. 2010-től 2012-ig a Nemzetgazdasági Minisztérium Versenyképességi Főosztályát vezette. 2012-től 2014-ig versenyképességért, 2014-től 2018-ig gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkár volt a Nemzetgazdasági Minisztériumban. 2019-március 15-ig a Pénzügyminisztérium versenyképességért és területi tervezésért felelős helyettes államtitkári tisztségét töltötte be.

Szakmai pályafutása során széleskörű tapasztalatokat szerzett a gazdaságpolitikai elemzések, a stratégiai tervezés és szakpolitikai programalkotás, az EU-s gazdaság- és területfejlesztési programok tervezése, valamint a különböző nemzetközi szervezetekkel (EU, OECD, Világbank) való együttműködés területén.

Turóczy László okleveles közgazdász, 2002-ben végzett a Budapest Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem közgazdasági szakán, pénzügy főszakirányon. Egyetemi tanulmányai alatt (1997-2001) elvégezte az Universität Passau és a Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetem közös, német nyelvű vállalkozásgazdaságtani képzését (Deutschsprachiger Studiengang in Betriebswirtschaftslehre), és egy szemesztert (2000) ösztöndíjasként a Central Missouri State University-n töltött.