Egyre több gyermek vesz részt az oktatásban Magyarországon, és emelkedtek a tanári fizetések is – többek között ezt állapítja meg az OECD éves oktatási jelentése, melyről az Emberi Erőforrások Minisztériuma tájékoztatott kedden.

A jelentés adatai szerint hazánkban a 3-5 évesek 92 százaléka vesz részt óvodai vagy általános iskolai oktatásban (2018-as adat), míg az OECD-tagországok átlaga 88 százalék. A jelentés szerint míg az OECD-tagországokban 2005 és 2019 között egy 15 éves gyakorlattal és a legfontosabb minősítésekkel rendelkező tanár fizetése 5-7 százalékkal emelkedett, Magyarországon a pedagógus-életpálya bevezetése előtti évhez viszonyítva a növekedés reálértéken is 37 százalék volt, ellensúlyozva a szocialista kormányzás alatti jelentős csökkenést – közli az Emmi. Magyarországon nemzetközi összevetésben is kimagasló szerepet tölt be a munkahelyen végzett gyakorlati képzés, jók a szakképzettséggel rendelkezők elhelyezkedési esélyei, és folyamatosan emelkednek az oktatói bérek – ismerteti az Innovációs és Technológiai Minisztérium az OECD éves oktatási jelentésének megállapításit. A tanulmány kiemeli: Magyarországon a szakképző iskolákban tanulók mindegyike vállalati környezetben megvalósuló gyakorlati oktatásban részesül, a munkahelyen végzett gyakorlati képzésben résztvevők 100 százalékos mutatója többszörösen felülmúlja az OECD országok 34 százalékos átlagát.

 

Az OECD Education at a Glance 2020 című kiadványa elérhető a következő linken: http://www.oecd.org/education/education-at-a-glance/

 

2020. szeptember 08.

MTI