Az OECD legfrissebb Időközi Gazdasági Kilátások kiadványában kismértékben javította az ez évi világgazdasági teljesítményre vonatkozó prognózisát, amely alapján a világgazdaság 2020. évi visszaesését 4,5%-osra becsülik, 2021-ben pedig 5,0%-os növekedéssel számolnak. Az előrejelzés szerint idén az összes vizsgált ország gazdasága Kína kivételével zsugorodik; 2020-ban a nagy világgazdasági centrumok közül az euróövezet visszaesése a legjelentősebb. A kiadvány Magyarországra vonatkozó előrejelzést nem tartalmaz. Szemben a júniusi, két alternatív forgatókönyvet tartalmazó OECD-prognózissal, a mostani elemzés már csak egy előrejelzési alappályát tartalmaz, amelyet azonban jelentős kockázatok öveznek, részben a koronavírus további lefutásával, részben a kormányzati intézkedések hatékonyságával összefüggésben.

A koronavírus megjelenése és gyors elterjedése alapjaiban változtatta meg a világgazdaság kilátásait, az első féléves leállás súlyos sebeket ejtett a világgazdaságon, a nagymértékű GDP-visszaeséseken túl jelentősen mérséklődött egyebek mellett a háztartások fogyasztása, a kiskereskedelmi forgalom, a ledolgozott órák száma jelentősen lecsökkent, romlott a fiatal és az alacsony jövedelmű munkavállalók helyzete, valamint a vállalati beruházások és az ipari termelés is érdemben zsugorodott. A leállást követő újranyitásnak köszönhetően már javult a világgazdaság helyzete, de továbbra is bizonytalanság övezi az előrejelzéseket, amely elsősorban a koronavírus terjedésének projekcióitól és a kormányzatok által hozott szakpolitikai intézkedésektől függ. A kiadvány kizárólag helyi, szórványosan jelentkező járványokkal számol, és nem feltételez országos szintű leállásokat. A helyzet szinte azonnali kezelését jelentő vakcina rendelkezésre állására pedig 2021 vége előtt nem számítanak.

Mindez azt eredményezi, hogy a világgazdaság idei visszaesése – 1,5 százalékponttal kedvezőbb, mint a júniusi előrejelzéskor – 4,5%-os lehet, jövőre pedig a növekedés elérheti az 5,0%-ot. Az OECD több vizsgált ország – Kína, USA, Kanada – vonatkozásában 2 százalékpontot meghaladóan javított korábbi előrejelzésén, de például India, Dél-Afrika, Argentína és Mexikó esetében tovább romlottak a számok. A vizsgált országok közül egyedül Kína vonatkozásában várnak növekedést az elemzők 2020-ra (+1,8%). A Szervezet számos kockázatot nevez meg, amelyek alapján két szcenáriót állított fel az alapszcenárióhoz képest, egy pozitívat és egy negatívat. A pozitív kockázatokat feltételező szcenárió szerint javul a járványhelyzet, növekszik a bizalom, támogató a fiskális és a monetáris politika egyaránt, amelynek köszönhetően a világgazdaság növekedése 2 százalékponttal is nagyobb lehet a 2021-es évben. Ezzel szemben a negatív kockázatokat feltételező szcenárió a járvány gyors és további terjedésével, továbbá csökkenő bizalommal számol, amely következtében 2-3 százalékponttal alacsonyabb – de még mindig pozitív tartományban maradhat – a növekedés 2021-ben.

A tanulmány a világgazdaság aktuális helyzete mellett kitér a G20 országok gazdasági fejleményeire és kilátásaira. Számos központi bank monetáris lazításokat és egyéb programokat jelentett be az utóbbi három hónapban, amely egyrészt támogatja a gazdaság talpra állását, másrészt erősítheti a befektetői bizalmat. E téren a tanulmány kiemeli az EKB és a FED eszközvásárlási és támogatási programjait, valamint a kamatcsökkentéseket a feltörekvő piacokon (Brazília, Mexikó, Indonézia, Oroszország). Az OECD megállapításai szerint a fiskális politikának továbbra is aktívnak kell maradnia, a cél a korai költségvetési szigorítások bevezetésének elkerülése.

Bővebben:
http://www.oecd.org/economic-outlook

2020. szeptember 16.

Kormany.hu