Az OECD Nemzeti Tanács ülésének középpontjában Magyarország OECD csatlakozásának 25. évfordulójának ünneplése állt, a jubileum alkalmából Angel Gurría OECD főtitkár videoüzenetben üdvözölte Magyarországot.

 

A már negyedszázados együttműködés megmutatta, hogy hazánk is tevékeny részese lehet az OECD-n belüli, globális gazdaságpolitikai vitáknak és egyeztetési fórumoknak, számos saját reformtörekvéssel és tapasztalattal gazdagítottuk a szervezeti szakpolitikai palettát – hangsúlyozta Gion Gábor, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet Nemzeti Tanácsának elnöke a testület budapesti, hazánk OECD-csatlakozásának 25. évfordulóját ünneplő, hibrid ülésén. 1996. május 7-én, 6 évvel a politikai és gazdasági rendszerváltást követően lett Magyarország a Szervezet 27. tagja, intézményi szinten elismerve a magyar demokratikus átalakulás és a piacgazdasági átmenet eredményeit. Ezáltal elindult hazánk egy olyan úton, amelyet aztán 1999-ben a NATO, majd 2004-ben az EU csatlakozás követett.

Varga Mihály OECD együttműködésért felelős pénzügyminiszter videóüzenetben köszöntötte az OECD Nemzeti Tanács ülésének résztvevőit, majd hangsúlyozta, hogy nagy büszkeség, hogy a tagságunkkal mi is hozzá tudtunk tenni a Szervezet működéséhez, és hazánk aktív és magas színvonalú részvétele ugyanúgy gazdagítja a közös tudás és tanulás nemzetközi tárházát. Beszédében kiemelte, hogy az OECD olyan partnere és szövetségese Magyarországnak, amely értelmezi a tagországok gazdasági döntéseit, ha pedig sikeresnek találja őket, akkor mások számára is hozzáférhetővé teszi. Hozzátette, hogy a jövőbeli célunk sem lehet más továbbra sem, mint hogy hazánk a Szervezet munkájához magas szakmai színvonalon járuljon hozzá, és a már meglévő, jól kialakított együttműködési rendszernek új impulzusokat adjon, tovább mélyítve és szélesítve a globális nemzetközi szakmai kapcsolatokat.

 

Varga Mihály pénzügyminiszter videóüzenete itt megtekinthető.

 

Angel Gurría OECD főtitkár szintén videóüzenetben gratulált Magyarország OECD-csatlakozásának 25. évfordulójához, kiemelve, hogy hazánk a csatlakozás óta hatalmas fejlődésen ment keresztül, és az OECD-család fontos tagjává vált. Az évek során az OECD és Magyarország közötti együttműködés sok fontos szakterületen virágzott, úgy, mint a versenyügy, a gazdasági fejlődés és a digitalizáció. Kiemelte, hogy a Szervezet ezidáig tizenöt gazdasági országtanulmányt adott ki Magyarországról, hogy ezzel is segítse az olyan szakpolitikák kialakítását, amelyek egy fenntarthatóbb, inkluzívabb és ellenállóképesebb növekedést biztosítanak. A jövőre vonatkoztatva jelezte, hogy az OECD büszkén folytatja gyümölcsöző együttműködését Magyarországgal, és készen állnak arra, hogy tanácsot és támogatást adjanak az új kihívások kezeléséhez is, elősegítve az inkluzívabb, emberközpontúbb és fenntarthatóbb növekedést.

 

Angel Gurría OECD főtitkár köszöntője itt megtekinthető.

 

Dr. Sztáray Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára ünnepi beszédében emlékeztetett, hogy idén hármas évfordulót ünnepelhetünk, hazánk OECD-csatlakozásának 25. évfordulója ugyanis egybeesik a szervezet megalakulásának 60., valamint OECD Fejlesztéstámogatási Bizottsági (DAC) tagságunk 5. évfordulójával. Beszédében megköszönte Angel Gurría leköszönő főtitkár munkáját, valamint bizalmát fejezte ki a tekintetben, hogy Mathias Cormann leendő főtitkár vezetése mellett visszaszorul majd a túlzott bürokratizmus és kevesebb figyelmet kapnak majd a Szervezet eredeti profiljától távoli, ideológiai-politikai témák. Államtitkár úr beszédében kiemelte a Pénzügyminisztérium, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztérium közötti szoros és konstruktív együttműködést.

 

 

Turóczy László, Magyarország OECD és UNESCO melletti Állandó Képviseletének nagykövete köszöntőjében az OECD-vel való együttműködés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazánk és a Szervezet közötti együttműködés egy kölcsönös tanulási folyamatra hasonlít, ami természetesen erőfeszítést is igényel, de az mindenképpen hasznosul. Az OECD egy párbeszéden, tapasztalatcserén és együttműködésen alapuló szakmai szervezet, és a tagországokon múlik, hogy az ezekben rejlő lehetőségekből mennyit hasznosítanak.

Balogh László, a Pénzügyminisztérium pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkára ismertette a jubileumi év tervezett programjait, miszerint a 25 éves csatlakozás margóján számos kiemelt és szakmai esemény megvalósítását tervezzük, szoros együttműködésben a párizsi Állandó Képviselettel. Balogh László a kiemelt programok kapcsán hangsúlyosan említette a magyar országtanulmány bemutatását, az októberi 23-i ünnepi megemlékezés margóján, Párizsban tervezett ünnepi fogadást, valamint a kutatás világa kapcsán egy olyan online eseményt, amelynek keretében a tématerület női szakértői engednek betekintést a tudomány világába.

 

 

A testület ülésén a jubileumi megemlékezés mellett a résztvevők áttekintették az elmúlt időszak legfontosabb OECD vonatkozású eseményeit is. Turóczy László nagykövet beszámolt a Mathias Cormann megválasztásával zárult OECD főtitkárválasztás folyamatáról, valamint kiegészítette Gion Gábor, az OECD Nemzeti Tanács elnöke beszámolóját a Globális Stratégiai Csoport (GSG) 2021. március 15-16-i virtuális ülésének fejleményeiről. A közeljövő eseményeire vonatkozóan Gion Gábor a magyar országtanulmány menetrendjét, valamint a 2021. évi Miniszteri Szintű Tanácsülés (MCM) május végi fejleményeit ismertette.

Az OECD Nemzeti Tanács további szakmai programelemeiként dr. Hegyaljai Mátyás, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára adott tájékoztatást az OECD Vesztegetés Elleni Munkacsoportjának hazánkat vizsgáló 4. körös értékelés 2 éves utókövető jelentésének státuszáról, valamint Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke mutatta be az OECD-GVH Budapesti Versenyügyi Regionális Oktatási Központ (ROK) tevékenységének eredményeit.

Az OECD Nemzeti Tanács cikke

Fotók: PM

2021. május 10.