A Covid-járvány miatt több ízben elhalasztott, kétévente esedékes IEA miniszteri találkozó – Jennifer Granholm, az Egyesült Államok energiaügyi miniszterének elnöksége mellett – 2022. március 23-24-én került megrendezésre Párizsban.

Az ülés egyik fő témáját az Ukrajna elleni orosz agresszió jelentette, amely ismét előtérbe helyezte az energiabiztonság kérdését. Fatih Birol ügyvezető igazgató aggodalmát fejezte ki, hogy a háború árnyékában háttérbe szorulnak a klímavédelem szempontjai; hangsúlyozta, hogy az éghajlat megóvása és az ellátásbiztonság nem kell, hogy egymással szembenálló célokat jelentsenek.

A miniszteri ülésen a tagországok üdvözölték Litvániát az IEA 31. tagjaként, valamint Argentínát és Egyiptomot a szervezet legújabb társult országaiként. Az elfogadott miniszteri mandátumok célul tűzik ki az olajkészletezési rendszer modernizációját, IEA vezető szerepét a karbonsemlegességi átmenetben, és a kritikus nyersanyagokra fókuszáló munkaterületek kiterjesztését. A tagok egyúttal döntöttek Fatih Birol ügyvezető igazgató újabb négyéves mandátumáról (2023-27) is.

 

 

https://www.iea.org/events/iea-2022-ministerial-meeting

Family photo https://iea.photoshelter.com

2022. március 24.