Három magyar projektet is Europa Nostra-díjjal tüntettek ki idén: az elismerést a Szépművészeti Múzeum felújítása, a Gödöllői Királyi Kastély Egy Kastély titkos élete című kiállítása, valamint az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány is elnyerte.

A zsűri értékelése szerint a Szépművészeti Múzeum szakszerű felújításának eredménye "egy 20. század elején épült múzeum pompájának példaértékű helyreállítása.A rekonstrukció során helyreállították a 2. világháború utáni, szakszerűtlen átalakításokkal okozott károkat, valamint otthont kaptak az épületben azok a funkciók, amelyek nélkülözhetetlenek egy modern múzeumban.

 Az Egy kastély titkos élete című projekt a Gödöllői Királyi Kastély  történelmének egy kevésbé ismert korszakára hívta fel a figyelmet: az 1950-es évektől 1990-ig az épület egyik része a Fővárosi Tanács szociális otthonaként, a másik pedig a szovjet hadsereg laktanyájaként működött. A 12 és 18 év közötti diákok közreműködtek a koncepció fejlesztésében, a kastély történelmének kutatásában, valamint a kiállítás megtervezésében, kialakításában és reklámozásában is.

Az Uccu Roma Informális Oktatási Alapítvány Budapesten, Pécsen, Miskolcon és Ózdon kínál nyolc különböző oktatási modult a kultúrák és közösségek közötti interakció és érzékenyítés, valamint a roma kulturális örökséghez és történelemhez kapcsolódó témákban; ezek közül a legnépszerűbbek a VIII. kerületi séta Budapesten és a pécsi városi séta.

2020. május 7.

 Photo by Thanate Tan on Foter.com / CC BY and by Irén Nemess from Pixabay

(MTI)