2022. március 30-31-én került sor „Ensuring a Resilient and Healthy Environment for All” címmel az OECD Környezetpolitikai Bizottság (EPOC) miniszteri szintű ülésére, amelynek társelnökei az Amerikai Egyesült Államok és Luxemburg voltak. Magyarországot az ülésen Botos Barbara, az ITM klímapolitikáért felelős helyettes államtitkára képviselte.

Az immár 51 éve működő EPOC miniszteri nyilatkozatában a résztvevők kifejezték elkötelezettségüket hatékony és ambiciózus környezetvédelmi és éghajlatvédelmi stratégiák kidolgozása iránt a 2050-es karbonsemlegességi cél elérése érdekében. Egyetértenek továbbá az erőfeszítések fokozására a COVID-19 helyreállítási terveknek a környezetvédelmi és éghajlatvédelmi célokkal való összehangolásával és a műanyagszennyezés leküzdését célzó lépésekkel az OECD Global Plastics Outlook kiadvány megállapításai alapján.

OECD Titkárság megkezdi a szervezet környezetvédelmi sztenderdjeinek korszerűsítését és egy új Global Environmental Outlook kiadvány elkészítését a következő miniszteri szintű EPOC ülésre. A résztvevők emellett elítélik Oroszország Ukrajnával szembeni agresszióját és felhívják a figyelmet a háború okozta súlyos környezeti károkra és kockázatokra is.

 

 

2022. március 31.