2020. február 21-én, az anyanyelv nemzetközi napján az UNESCO székházában nagyszabású programsorozatot tartottak Banglades és az UNESCO szervezésében. A rendezvényt Stefania Giannini, az UNESCO oktatásért felelős főigazgató-helyettese nyitotta meg.

 

Délelőtt kerekasztal-beszélgetéseket tartottak, délután pedig kiállítás, kulturális programok és nemzetközi étel-fesztivál várta az érdeklődőket. Magyarország is bemutatkozott a kiállításon. A felállított tablón a magyar abc-t, és a „tavaszi szél vizet áraszt” című dal szövegét és kottáját jelenítettük meg. A dalt számos nemzeti kórus (norvég, japán, kazah, stb) és híres zenész (Freddie Mercury, Guns n’ Roses) előadásában tettük élővé, ezáltal hangsúlyozva a zene és a nyelv határokon átívelő jellegét.

Pakisztánban 1952-ben az urdu nyelvet nyilvánították az egyetlen hivatalos nyelvvé. Az akkor még Pakisztán részének számító Bangladesben, ahol a bengáli volt a hivatalos nyelv, tiltakozások kezdődtek.  Dakkában 1952. február 21-én a rendőrség öt tüntetőt megölt. Bangladesben ezt a napot azóta a bengáli nyelvi mozgalom napjaként ünneplik.

Az esemény emlékére, Banglades javaslatára nyilvánították az anyanyelv nemzetközi napjává február 21-ét. 2000-ben ünnepelték először.