A Szellemi Kulturális Örökség védelméről szóló 2003-as UNESCO-egyezmény részes államainak 8. Közgyűlésére 2020. szeptember 8-10. között került sor az UNESCO párizsi székházában, szigorú egészségügyi előírások mellett.

 

A Közgyűlés megerősítette az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára való felkerülés érdekében alkalmazott eljárás általános felülvizsgálatának fontosságát, mind a pályázatok száma, mind a szellemi kulturális örökség listára került elemek utókövetése tekintetében. Egyetértés volt abban, hogy fokozott erőfeszítések szükségesek a földrajzilag reprezentatívabb, kiegyensúlyozottabb és változatosabb listák elérése érdekében. További kiemelt téma volt a működési irányelvek felülvizsgálata, a Szellemi Kulturális Örökség Alap forrásainak felhasználása, és a Kormányközi Bizottság új tagjainak megválasztása. A Közgyűlés közös határozatban fejezte ki szolidaritását Libanonnal a 2020. augusztus 4-i bejrúti robbanást követően.

Az UNESCO 2003-ban fogadta el a szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezményt, melynek mostanára 178 részes állama van. Magyarország 2006-ban csatlakozott az egyezményhez. Magyarországot a részes államok első közgyűlésén, 2006-ban, majd 2014-ben is megválasztották négy évre a Kormányközi Bizottságba.

Az UNESCO egyezmény magyarországi szakmai koordinálásáért felelős intézmény a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága.

További információért látogasson el az alábbi honlapra: http://szellemikulturalisorokseg.hu/

2020. szeptember 10.