Milyen hatással van a globális koronavírus-járvány a világgazdaságra és mindennapi életünkre? Hogyan tudjuk megerősíteni az egészségügyi ellátórendszereket, megsegíteni a vállalkozásokat, megőrizni a veszélybe került munkahelyeket, stabilizálni a pénzügyi piacokat? Ezekre és hasonló égető kérdésekre keresi a választ az OECD is, amely honlapján külön oldalt indított a koronavírussal kapcsolatban folyó elemző munka bemutatására.

 

 

A COVID-19 koronavírus terjedése miatt kialakult globális egészségügyi válsághelyzet önmagában is rendkívüli kihívások elé állítja a nemzeti kormányzatokat, de az ebből kibontakozó gazdasági-pénzügyi világválság a járványhelyzet remélt javulása után is súlyos gazdasági és társadalmi következményekkel fenyeget. A járvány terjedésének megfékezése mellett tehát komplex feladatot jelent az egészségügyi védekező intézkedések miatt leállt gazdasági tevékenység minél gyorsabb újraindítása, a jóléti veszteségek minimalizálása, és nem utolsósorban a hasonló sokkokkal szembeni gazdasági-társadalmi alkalmazkodóképesség javítása is.

Az OECD a különböző szakpolitikák területén folytatott sok évtizedes elemző tevékenységének köszönhetően rendelkezik azzal az egyedülálló, multidiszciplináris szakértelemmel, amelyre a koronavírusválsággal összefüggő komplex egészségügyi, gazdasági és társadalmi kihívások azonosításához és megválaszolásához szükség van. Erre alapozva a szervezet honlapján elindult egy olyan online platform, amely egyfelől összegyűjti az OECD-tagországok (és mások) koronavírusválságra adott különböző szakpolitikai válaszait, másfelől ajánlásokat is megfogalmaz az optimális, nemzetközi szinten is koordinált kormányzati beavatkozásokra vonatkozóan. Az elérhetővé tett információk a gazdaság- és társadalompolitikai széles spektrumát fedik le az egészségpolitikai lépésektől kezdve az adó- és pénzügypolitikán át a kis- és középvállalkozásokra, a turizmusra vagy éppen az oktatásra vonatkozó intézkedésekig.

Az oldal a következő linken érhető el: http://www.oecd.org/coronavirus/en/

2020. március 27.