Új, magyar vonatkozású szellemi kulturális örökség kerülhet az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára: a kézműves üvegfújás hagyományával kapcsolatos multinacionális nevezés ünnepélyes aláírására 2022. március 23-án került sor Magyarország, Franciaország, Németország, Csehország, Finnország, valamint Spanyolország UNESCO mellé rendelt Állandó Képviselet-vezetői részvételével.

 

 

 

A magyar üvegművesség 2021 szeptemberében felkerült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Ez volt a feltétele a reprezentatív listára terjesztésnek. A hazai nagy múltú kézműves üvegművészet nemzetközi szinten való elismerését is jelenti a projektbe való magyar becsatlakozás.

 

 

 

 

Az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára évente egyszer lehet felterjesztést benyújtani önállóan, vagy több országra kiterjedő hagyományként közös dokumentáció elkészítésével. A listára való felterjesztés benyújtási határideje minden év március 31. A felterjesztések elkészítésének szervezője és felelőse az Emberi Erőforrások Minisztériuma által megbízott Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága, amely a 2003-as UNESCO-egyezmény hazai megvalósításának szakmai koordinátora.

 

2022. március 23.