Az UNESCO Általános Konferenciájának 40. ülésszakán hozott döntés értelmében a 2020 - 2021-es bienniumban az alábbi két magyar évfordulóra emlékezünk a szervezettel közösen:

 

 Cziffra György (1921-1994) zongoraművész születésének 100. évfordulója

 

 

Cziffra György zongoraművészt az egész világ ismeri. Zongorajátéka Liszt Ferencéhez hasonlítható, főleg káprázatos improvizációs készsége miatt.

Magyarországon született, majd kivándorolt Franciaországba és Senlis-ban telepedett le, ahol pályája csúcsán megalapította a fiatal tehetségeket támogató Cziffra Alapítványt. Gyökereit soha nem felejtette el.

 

 

 

Szenes Hanna (1921-1944) költőnő, a zsidó ellenállás hőse születésének 100. évfordulója

 

 

 

Költő, drámaíró, magyar és héber nyelven egyaránt alkotott. Budapesten, asszimilálódott zsidó családba született, 1939-ben emigrált Palesztinába. A második világháború alatt belépett a Brit Hadseregbe. 1944 márciusában ejtőernyővel dobták le az akkori Jugoszlávia területére, ahonnan Magyarországra indult éppen a magyarországi zsidóság deportálásának tetőpontján. Küldetése az ő megmentésük volt, de nem sokkal később letartóztatták és brutálisan megkínozták. 1944. november 7-én bírósági tárgyalás nélkül végezték ki. Maradványait 1950-ben Jeruzsálembe, a Herzl-hegyen helyezték örök nyugalomba. Öröksége ösztönzően hat nemcsak az izraeli, hanem a világ összes emberére.

 

 

 

 

2021. február 12.

Fotók:

"Georges Cziffra" by opisthofulax is licensed under CC BY-SA 2.0 

"Hannah Senesh at Kibbutz Sdot Yam" by Government Press Office (GPO) is licensed under CC BY-NC-SA 2.0