Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára, négy új elemet vettek fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére.

2023-ban ünnepeljük az UNESCO szellemi kulturális örökség megőrzéséről szóló egyezmény létrejöttének 20 éves évfordulóját.

Az emberi közösségek az élő örökség gazdag sokszínűségét hordozzák, beleértve olyan gyakorlatokat, ábrázolásokat, kifejezésmódokat, ismereteket és készségeket, amelyek még mindig jelentést adnak mindennapi életünknek.

2023. szeptember 15-én zajlott a Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat országos megnyitója Budapesten az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottsága és a Szellemi Kulturális Örökég Magyar Nemzeti Bizottsága szervezésében. Az esemény fővédnöke Lázár János építési és közlekedési miniszter volt.

Az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottságának Szellemi Kulturális Örökség Szakbizottsága javaslatára, négy új elemet vettek fel a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékére:

 

 

A lakodalom élő hagyománya Boldogon, valamint a hozzátartozó népdal, tánc, viselet, a boldogi hímzés és a népszokások,

 

 

 

     Szent Márton tisztelete,

 

 

 

 

 

 

        A deszki szerb aranyhímzés élő hagyománya,

​​

 

 

 

   és a Szent Vér hagyománya Bátán.

 

 

 

 

Az esemény után indult az teljes hétvégét kitöltő nyitott kapuk akcióval az Európai Örökség Napok (European Heritage Days) magyarországi eseménysorozata, amelynek keretében közel 200 helyszínen – vidéken is - több, mint 550 múzeum, gyűjtemény, kastély stb. nyitotta meg kapuit, ingyenes látogatási lehetőséget biztosítva az érdeklődő közönségnek.

2023. szeptember 21.

Képek: Szellemi Kulturális Örökég Magyar Nemzeti Bizottsága/MNB