2023. szeptember 28-29-én több párhuzamos magas szintű konferenciára került sor Párizsban a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) és az OECD Atomenergia Ügynökség (NEA) szervezésében.          

          

Az IEA Critical Minerals and Clean Energy Summit[1] eseményen csaknem ötven ország képviselője vett részt az ipar, a befektetők és a civil társadalom képviselőivel együtt a tiszta energiatechnológiákhoz elengedhetetlen kritikus ásványi nyersanyagok ellátásbiztonsági kérdéseinek megvitatására. Az IEA, az Európai Központi Bank (ECB) és az Európai Beruházási Bank (EIB) közös konferenciáján[2] a résztvevők a karbonsemlegességi átmenet finanszírozási kérdéseit vizsgálták az energiaválság nyomán keletkezett gazdasági turbulenciák tükrében. Ezekkel párhuzamosan zajlott az OECD Atomenergia Ügynökség (NEA) magas szintű Roadmaps to New Nuclear[3] konferenciája Franciaország társszervezésében, ahol a résztvevők az atomenergia fokozott alkalmazása mellett érveltek a nettó nulla kibocsátás elérése érdekében, amelyhez elengedhetetlen ezen beruházások megfelelő finanszírozása, a nyugati nukleáris ipari ellátási láncok újjáépítése és a humánerőforrások utánpótlásának biztosítása.

 

A magyar delegációt Mindhárom eseményen Steiner Attila energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár vezette. Államtitkár úr részt vett a Roadmaps to New Nuclear konferencia diverzifikációról szóló panelbeszélgetésében, valamint kétoldalú találkozókat folytatott le Agnès Pannier-Runacher francia ökológiai átmenetért felelős miniszterrel, Sebastian Burduja román energiaügyi miniszterrel, Kathryn Huff-al, az Egyesült Államok atomenergetikáért felelős államtitkárával, William D. Magwood-dal, az OECD NEA főigazgatójával, valamint Tim Stone-al, a brit Nuclear Industry Association[4] elnökével és Tim Johnston-al, a Li-Cycle vállalat ügyvezetőjével.