Novák Katalin köztársasági elnök és Audrey Azoulay, az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) főigazgatója megbeszélést folytatott az UNESCO párizsi székházában 2022. november 10-én.

A Békefórumot megelőzően Novák Katalint Audrey Azoulay az UNESCO főigazgatója fogadta, a megbeszélés fókuszában a béke védelme állt.  Elnök asszony nagyra értékelte az UNESCO tevékenységét és szerepét az oktatás, a kultúra és a tudomány területén a nemzetközi együttműködésben, különösen ezekben a nemzetközi konfliktusokkal és kihívásokkal teli időkben. A főigazgató méltatta Magyarország szerepvállalását az UNESCO-ban, illetve egyetértett abban, hogy az UNESCO-nak egyedi szerepe, hogy a konfliktusok közepette is fenntartsa a folyamatos párbeszédet a globális közösség minden tagja között.

     

A megbeszélést követően Elnök asszony aláírta az UNESCO emlékkönyvét, majd a főigazgatóval közösen megtekintette a meggyilkolt Jichák Rabin izraeli miniszterelnöknek emléket állító, az UNESCO alkotmányának bevezetőmondatát idéző - „Mivel a háborúk az emberek tudatában keletkeznek, az emberek tudatában kell a béke védelme érdekében munkálkodni” - emlékművet és a japánkertben található békekutat.

 

 

2022. november 10.

Fotók: UNESCO Headquarters Paris / Christelle Alix