Áder János államfő Turóczy Lászlót nevezte ki Magyarország új OECD és UNESCO nagykövetévé. Az új nagykövet határozott koncepcióval érkezett a francia fővárosba.

Mint mondta, kettős célkitűzést követ: fontos, hogy Magyarország láthatósága ismét növekedjen az OECD-n belül; ugyanakkor az is, hogy a szervezet ismertsége – tekintettel tevékenysége sokoldalúságára – hazánkban is felíveljen.

Magyarország 1996 óta tagja a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek (OECD), amely nemzetközileg is elismert elemző központként ajánlásokkal segíti a tagállamokat gazdaságpolitikájuk formálásában – hangsúlyozta Turóczy László. Az OECD-vel folytatott együttműködés lehetőséget biztosít arra is, hogy folyamatosan részesei legyünk egy globális szakmai tudáshálózatnak, amelyben a legjobb nemzetközi gyakorlatokat lehet megismerni, és Magyarország is bemutathatja törekvéseit és eredményeit a közpolitikák különböző területein – tette hozzá az új nagykövet, aki egyik legfontosabb feladatának tartja, hogy az OECD-nél felhalmozott, folyamatosan bővülő tudást hatékonyan be tudja csatornázni a hazai gazdaságpolitikai döntésekbe.

Turóczy László a Pénzügyminisztérium volt gazdaságtervezésért és versenyképességért felelős helyettes államtitkára a 2018 novemberében távozó Cséfalvay Zoltánt váltja a párizsi székhelyű szervezetnél. Turóczy László 2001 óta dolgozott a Pénzügyminisztériumban, illetve annak jogelődjeinél. Az új nagykövet számára az OECD nem egy ismeretlen terület, hiszen karrierje kezdete óta aktívan részt vesz a szervezettel kapcsolatos hazai munkában, többek között a Magyarországról szóló országtanulmányok hazai előkészítésében is.

(Pénzügyminisztérium)

2019-04-23

Kategória Events