Párizs, 2019. december 5-6.

 

Energiabiztonság és nyitás a fejlődő országok felé:

Kaderják Péter államtitkár részt vett az IEA miniszteri ülésén

 

Az OECD családba tartozó Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) kétévente megrendezett miniszteri ülése 2019. december 5-6-án zajlott Párizsban Michał Kurtyka lengyel klímaügyi miniszter elnökségével. Magyarországot a Kaderják Péter energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkár vezette delegáció képviselte.

Az ülésen meghatározták az IEA következő két évi munkájának legfőbb irányait, s ezeket – tíz év után először – nyilatkozatba is foglalták a tagállami miniszterek. Ennek része a kőolajellátás biztonságán túl a gáz-, és a villamosenergia szektor ellátásbiztonsági kérdéseinek vizsgálata, a tiszta energiaforrások irányába történő átmenet technológia-semleges szakmai támogatása és az ügynökség kapcsolatának szorosabbra fűzése a világ energetikai jövőjében döntő szerepet játszó feltörekvő országokkal. Ennek első lépéseként stratégiai partnerség kiépítése zajlik Indiával.

Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára az ülésen elismerően nyilatkozott az IEA modernizációjáról és a vészhelyzeti kőolaj-készletezés működéséről, amely az oroszországi olajkivitel átmeneti elakadásakor is sikeresnek bizonyult. Kiemelten üdvözölte a villamosenergia-ellátás biztonsága területén indult munkát és jelezte, hogy Magyarország aktív résztvevője és közreműködője kíván lenni ennek a munkának. Végül szintén üdvözölte a szervezet fejlődő világ felé történő nyitását is, kiemelve az Indiával kötendő stratégiai partnerséget és Afrikát, ahol a megfizethető energiaellátás megteremtésének a migráció szempontjából is jelentősége van.

Kategória Events