2022. november 3-4. között került sor „Fenntartható mezőgazdasági és élelmezési rendszerek kiépítése a változó környezetben: közös kihívások, átalakító megoldások” címmel az OECD Mezőgazdasági Bizottság (COAG) miniszteri szintű ülésére, amelynek társelnökei Kanada és Új-Zéland voltak. Magyarországot az ülésen dr. Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára képviselte.

 

 

Az ülés, amelyen 50 ország képviseltette magát magas szinten, közös nyilatkozat elfogadásával zárult. Ebben a részvevők elkötelezettségüket fejezték ki a mezőgazdaság és a globális élelmiszerellátó rendszer fenntartható átalakítása, a környezeti és gazdasági sokkokkal szembeni ellenállóképesség fejlesztése, az élelmezés globális biztonsága és az éhezés elleni küzdelem, valamint a szektorban dolgozók megélhetésének biztosítása, az agrárium vonzóbbá tétele iránt.

A miniszteri ülés margóján Ökrös Oszkár kétoldalú egyeztetést folytatott Frédéric Lamberttel, a francia Agrárminisztérium EU Ügyekért és Nemzetközi Kapcsolatokért felelős helyettes államtitkárával.

 

 

 

2022. november 4. 

Fotó: OECD