Az UNESCO Általános Konferencia 41. ülésszakát 2021. november 9-24. között hívták össze. A COVID-19 járvány következtében sokáig bizonytalanság övezte, hogy egyáltalán megrendezhető-e személyes jelenléttel a Közgyűlés.

 

2021. november 9-én a szervezet 193 tagállama túlnyomó többségben megszavazta Audrey Azoulay-t, hogy második alkalommal újabb 4 évig töltse be az UNESCO főigazgatói posztját. Az UNESCO ugyancsak a 41. ülésszak során ünnepelte fennállásának 75. évfordulóját.

 

A Közgyűlés margóján, november 10-11-én tartották a Globális Oktatási Világtalálkozó magas szintű ülését, amelyen Azoulay főigazgató mellett a házigazda Macron elnök is felszólalt. Gutteres ENSZ Főtitkár videoüzenetben köszöntötte a megjelenteket. A találkozón 40 ország állam- és kormányfői, valamint oktatási miniszterei vettek részt. A Világtalálkozó legfontosabb eredménye, hogy beiktatták az új High Level Steering Committee (HLSC) tagjait. Az etióp elnök, Sahle-Work Zewde vezetésével dolgozó nemzetközi bizottság kétévnyi, a nemzetközi közösség rendkívül széles rétegét megmozgató konzultációsorozat után készítette el jelentését, amely az elkövetkezendő ötven évre vázol fel víziót az oktatás jövőjéről (Reimagining our futures together: a new social contract for education).

Magyarországot beválasztották a Kormányközi Hidrológiai Program (IHP) Tanácsába, az ország ezzel újra a 36 tagú testület aktív tagja.

 

Az UNESCO Közgyűlésének 41. ülésszaka olyan kulcsfontosságú megállapodások elfogadásával ért véget, amelyek demonstráljak a nyílt tudományok (UNESCO Recommendation on Open Science) , a mesterséges intelligencia etikája (Recommendation ont he Ethics of Artificial Intelligence) és az oktatás területén a többoldalú együttműködés fontosságát. 

 

2021. november