Az elmúlt évek válságai a feje tetejére állították a világpolitikai és a világgazdasági status quot, sajnos egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a világ újra blokkosodni fog, ugyanis jó néhány nyugati politikus mesterségesen szeretné elszigetelni egymástól azt, ami önmagától jól működik együtt - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával való találkozó előtt.

Szijjártó Péter azt írta: a keleti és a nyugati gazdaságok együttműködése egyaránt sikeressé tudja tenni a keleti és a nyugati gazdaságokat, míg ennek az együttműködésnek az ellehetetlenítése egy igazi kiütést jelentene az európai gazdaságnak.

"Érdemes Magyarország példáját a világ figyelmébe ajánlani, hiszen nálunk a keleti és a nyugati vállalatok eredményesen működnek együtt és mindebből a magyar gazdaság sokat profitál. Ha ez jól működik Magyarországon, működnie kellene globálisan is" - fogalmazott a tárcavezető.

Hangsúlyozta, hogy ma az OECD az utolsó platformok egyike, ahol még van remény a józan észen alapuló megközelítésre.

"Mi, magyarok, egy olyan ország vagyunk, amely képes a híd szerepét betölteni kelet és nyugat között, hiszen NATO és EU tagként mélyen integrálódtunk a nyugati struktúrákba, de egyúttal megfigyelők vagyunk a Türk Államok Szervezetében, kiemelt stratégiai partnerséget tartunk fent Kínával, és nyitva tudtuk tartani a kommunikációs csatornákat Oroszország felé is" - emelte ki Szijjártó Péter.

A bejegyzés szerint a miniszter megérkezett Párizsba, ahol előbb Mathias Cormannal, az OECD főtitkárjával találkozik, majd következik a szervezet eurázsiai témájú miniszteri ülése.

MTI

2023. december 13.